Lekkie danie bogate w witaminę A. Potrzebujesz zaledwie ok. 35 minut, żeby przygotować wyborny obiad z sałatą i zachwycić domowników doskonałym posiłkiem. Jak zrobić krokiety z batatów? Czerwona soczewica, sos sałatkowy i grzyby zapewnią smak. A reszta jest miłym dodatkiem wydobywającym z dania pełnię aromatu.
Składniki
- Czerwona soczewica – 75 gramów
- Bataty (słodkie ziemniaki) – 200 gramów
- Przyprawa do gulaszu węgierskiego – 1 opakowanie
- Mix sałat – 150 gramów
- Sos sałatkowy – 1 opakowanie
- Ogórek – 150 gramów
- Grzyby – 100 gramów
- Pomidorki koktajlowe – 100 gramów
- Oliwa – 80 mililitrów
- Ocet – 2 łyżki
- Olej do smażenia – 2 łyżki
Przygotowanie
Soczewicę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie umyte bataty ścieramy na dużych oczkach tarki. Następnie mieszamy je z ugotowaną soczewicą i przyprawą do gulaszu. Gęstą masę odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie formujemy z niej małe krokiety, które lekko obsmażamy z każdej strony.
Jednocześnie przygotowujemy sałatę. W tym celu grzyby kroimy w plastry, a ogórka w długie paski. Pomidory przecinamy na pół. Sos sałatkowy mieszamy z oliwą i octem. Sałatę mieszamy z ogórkiem, grzybami, sosem i pomidorami. Z tak przygotowaną sałatką podajemy odsmażone krokiety ze słodkich ziemniaków.