Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zapiekane filety z kurczaka 

kurczak

Filety z kurczaka można przyrządzić na mnóstwo rozmaitych sposobów. Wyzwanie jednak polega na tym, aby uzyskać niepowtarzalny smak. Wówczas proste danie może być rzeczywiście wyjątkowe. Tak właśnie jest z zapiekanymi filetami z dodatkiem sera, papryki i pieczarek. 

Składniki: 

  • 500 g fileta z kurczaka 
  • 100 g startego żółtego sera 
  • 3 pieczarki 
  • 1 mała cebula 
  • 1/2 czerwonej papryki 
  • 4 łyżki ketchupu 
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

Kurczaka musimy najpierw rozbić, ale delikatnie na większe kotlety. Potem filety przekładamy na blachę, która powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Może to być również forma do zapiekania. Następnie doprawiamy pieprzem, solą, czosnkiem granulowanym i słodką papryką. 

Następnie cebulę kroimy w piórka, a paprykę w paski. Pieczarki należy pokroić w plasterki. 

Mięso smarujemy ketchupem, a na wierzchu układamy cebulę, kukurydzę, paprykę czerwoną i pieczarki. Na sam koniec posypujemy startym żółtym serem. 

Tak przygotowane kurczaki wstawiamy do piekarnika, który powinien być nagrzany do 180°C. Pieczenie powinno trwać około 40 minut. Ser powinien się roztopić i zarumienić. 

Takie proste, ale jak się przekonamy, wspaniale wyglądające danie, najlepiej będzie smakować ziemniakami i chrupiącą surówką. 

Powiązane posty