Steki z bakłażana to znakomity pomysł na wykorzystanie sezonu grillowego. Aromatyczna potrawa skradnie serca wszystkich domowników. Bakłażan na grillu zachwyci nie tylko wegetarian.
Składniki
- Przyprawa do grilla pikantna: 1 opakowanie
Warzywa
- Bakłażan: 1 sztuka
- Garść rukoli: 4 sztuki
- Cebula czerwona: 1 sztuka
- Ćwiartki papryki marynowanej: 3 sztuki
- Ząbek czosnku: 1 sztuka
Orzechy i ser
- Orzeszki piniowe: 2 łyżki
- Ser pleśniowy: 30 gramów
Pozostałe składniki
- Oliwa z oliwek: 8 łyżek
- Ocet balsamiczny: 1 łyżka
- Musztarda: 1 łyżka
- Miód: 1 łyżka
- Sól: 1 szczypta
- Pieprz: 1 szczypta
- Świeże zioła do dekoracji
Masło ziołowe
- Masło: 80 gramów
- Ząbek czosnku: 2 sztuki
- Natka pietruszki: 0.5 pęczka
Przygotowanie
Pokrój bakłażana na grube plastry o grubości 2 cm, ułóż je na papierowym ręczniku i posyp solą. Pozostaw na 10 minut, aby odsączyły się z soku. W miseczce wymieszaj 5 łyżek oliwy z przyprawą do grilla i posmaruj plastry bakłażana za pomocą pędzelka. Posiekaj drobno czosnek i natkę pietruszki, wymieszaj z masłem, dopraw do smaku. Zwij folię spożywczą, formując wąski wałeczek i umieść w lodówce na 20 minut.
W misce połącz rukolę, cebulę pokrojoną w piórka, paprykę w paski oraz pokruszony ser. Orzeszki piniowe upraż na suchej rozgrzanej patelni. Umieść w małym słoiczku 2 łyżki wody, ocet, musztardę, miód, posiekany czosnek i oliwę. Dopraw solą i pieprzem, szczelnie zakręć słoiczek i energicznie potrząsaj, aby wymieszać sos.
Ułóż plastry bakłażana na rozgrzanym grillu i smaż przez 8-10 minut, regularnie obracając. Na talerzach rozłóż sałatkę i polej sosem. Na wierzchu każdego plastra bakłażana umieść kawałek masła czosnkowego, posyp orzeszkami piniowymi i podawaj.