Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Bakłażan z grilla

Bakłażan z grilla

Steki z bakłażana to znakomity pomysł na wykorzystanie sezonu grillowego. Aromatyczna potrawa skradnie serca wszystkich domowników. Bakłażan na grillu zachwyci nie tylko wegetarian.

Składniki

  • Przyprawa do grilla pikantna: 1 opakowanie

Warzywa

  • Bakłażan: 1 sztuka
  • Garść rukoli: 4 sztuki
  • Cebula czerwona: 1 sztuka
  • Ćwiartki papryki marynowanej: 3 sztuki
  • Ząbek czosnku: 1 sztuka

Orzechy i ser

  • Orzeszki piniowe: 2 łyżki
  • Ser pleśniowy: 30 gramów

Pozostałe składniki

  • Oliwa z oliwek: 8 łyżek
  • Ocet balsamiczny: 1 łyżka
  • Musztarda: 1 łyżka
  • Miód: 1 łyżka
  • Sól: 1 szczypta
  • Pieprz: 1 szczypta
  • Świeże zioła do dekoracji

Masło ziołowe

  • Masło: 80 gramów
  • Ząbek czosnku: 2 sztuki
  • Natka pietruszki: 0.5 pęczka

Przygotowanie

Pokrój bakłażana na grube plastry o grubości 2 cm, ułóż je na papierowym ręczniku i posyp solą. Pozostaw na 10 minut, aby odsączyły się z soku. W miseczce wymieszaj 5 łyżek oliwy z przyprawą do grilla i posmaruj plastry bakłażana za pomocą pędzelka. Posiekaj drobno czosnek i natkę pietruszki, wymieszaj z masłem, dopraw do smaku. Zwij folię spożywczą, formując wąski wałeczek i umieść w lodówce na 20 minut.

W misce połącz rukolę, cebulę pokrojoną w piórka, paprykę w paski oraz pokruszony ser. Orzeszki piniowe upraż na suchej rozgrzanej patelni. Umieść w małym słoiczku 2 łyżki wody, ocet, musztardę, miód, posiekany czosnek i oliwę. Dopraw solą i pieprzem, szczelnie zakręć słoiczek i energicznie potrząsaj, aby wymieszać sos.

Ułóż plastry bakłażana na rozgrzanym grillu i smaż przez 8-10 minut, regularnie obracając. Na talerzach rozłóż sałatkę i polej sosem. Na wierzchu każdego plastra bakłażana umieść kawałek masła czosnkowego, posyp orzeszkami piniowymi i podawaj.

Powiązane posty