Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pasta z bobu i kaszy jaglanej 

pasta z bobu

W lodówce zawsze powinna być jakaś pasta, którą można posmarować pieczywo i szybko ugasić głód. Doskonałą propozycją dla miłośników kanapek będzie pasta z bobu i kaszy jaglanej. To wspaniałe, bogate w smaki, ale także bardzo zdrowe smarowidło, które może także pełnić rolę dipu do warzyw. 

Składniki: 

  • 250 g bobu w skórce 
  • 100 g kaszy jaglanej 
  • 2 szklanki bulionu warzywnego 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 4 łyżki oleju lnianego 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 4 łyżki posiekanej świeżej mięty 

Sposób przygotowania: 

Najpierw musimy przepłukać kaszę, a następnie sparzyć ją wrzątkiem. Następnie przekładamy ją do rondla, gdzie wlewamy bulion. Teraz musi się zagotować na małym ogniu, aż będzie miękka. Gotujemy ją pod przykryciem. Podczas gotowania, jeżeli jest taka potrzeba, uzupełniamy płyn, a po ugotowaniu kaszę odcedzamy. 

Następnie należy przepłukać bób i gotować na parze, aż stanie się miękki. Powinno to trwać około 20 minut. Gdy ostygnie, usuwamy skórkę. 

Teraz składniki pasty miksujemy w blenderze, a następnie doprawiamy, wzbogacamy ją posiekaną miętą i mieszamy. 

Pasta jest gotowa i można nią smarować pieczywo. 

Powiązane posty