Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ekspresowy gulasz z piersi kurczaka

gulasz

Gulasz możesz przygotować w zaledwie 30 minut. Wystarczy, że wykorzystasz ten prosty przepis na pyszny obiad. Przygotuj delikatny posiłek rozpływający się w ustach. Pierś z kurczaka nigdy wcześniej nie była taka smaczna.

Składniki:

  • 600 g mięsa z piersi kurczaka pokrojonego w kostkę na gulasz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 marchew, duża
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml bulionu drobiowego lub wrzątku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Obieramy cebulę i kroimy drobno. Marchewkę trzeba oczyścić, a następnie ścieramy ją na tarce lub po prostu kroimy w zapałkę. Czosnek natomiast przeciskamy przez praskę.

Pierś z kurczaka kroimy i sypiemy na nią sól oraz pieprz. Następnie przekładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy, aż się lekko zrumieni.

Dorzucamy marchewkę, cebulę i czosnek i dalej lekko podsmażamy. Następnie całość musimy posypać mąką, zamieszać i smażyć przez jedną minutę.

Potem dodajemy koncentrat pomidorowy i wlewamy gorący bulion albo wrzącą wodę. Wszystkie składniki dusimy jeszcze przez około 5 minut.

Dodajemy śmietanę, mieszamy i możemy podawać gulasz z kaszą lub makaronem.

Powiązane posty