Są takie warzywa, które powinny być na stałe włączone do diety. To z pewnością między innymi szparagi, które nie były zbyt popularne na polskich stołach, ale w ostatnim czasie bardzo się to zmieniło. Szczególnie ciekawą propozycją jest krem ze szparagów. To prosta w przygotowaniu zupa.
Składniki:
- 1 duża cebula
- 2 małe ząbki czosnku
- 3 płaskie łyżki masła klarowanego lub oleju
- 400 g zielonych szparagów
- 1 średniej wielkości pietruszki (korzeń)
- 1 łyżka natki pietruszki
- 350 g ziemniaków
- 1,5 litra bulionu np. jarzynowego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego lub cytrynowego
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
Sposób przygotowania:
Tradycyjnie, jeżeli przygotowujemy coś ze szparagów, trzeba je umyć i usunąć twarde zdrewniałe końcówki. Potem warzywo kroimy na kawałki kilkucentymetrowej długości.
Tu potrzebny będzie garnek średniej wielkości z powierzchnią nieprzywierającą. Dodajmy masło klarowane lub olej do smażenia. Podsmażamy posiekaną cebulę.
Dodajemy ziemniaki pokrojone w małą kostkę, a także pietruszkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Po tym czasie dodajemy szparagi, które powinny się smażyć jeszcze przez około 3 minuty.
Po tym czasie wlewamy gorący bulion i gotujemy około 6 minut. Następnie dodajemy pieprz i gałkę muszkatołową.
Teraz odlewamy szklankę wywaru. Taka ilość jest niezbędna, aby potem regulować sobie gęstość kremu. Dodajemy natomiast śmietankę i całość blendujemy, aż powstanie gładki krem. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.