Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Warzywny obiad z kurczakiem

Warzywny obiad z kurczakiem

Wystarczy jedna blacha, żeby przygotować naprawdę sycący i pełen witamin obiad dla całej rodziny. Jak to zrobić? Szybko i przyjemnie!

Składniki

  • Kurczak polędwiczki – 100 g
  • Ziemniak – 200 g
  • Pieczarka – 80 g
  • Papryka czerwona – 0,25 szt.
  • Cukinia – 0,25 szt.
  • Ciecierzyca konserwowa – 50 g
  • Oliwa z oliwek – 15 g
  • Sól – 0,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny – 0,5 łyżeczki
  • Papryka mielona słodka – 0,25 łyżeczki
  • Papryka wędzona mielona – 0,25 łyżeczki
  • Oregano suszone – 0,5 łyżeczki
  • Chili płatki – 1 szczypta
  • Natka pietruszki – 4 liście
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Obrane ziemniaki kroimy w ćwiartki i przekładamy je do miski. Skrapiamy je połową oliwy z oliwek, a następnie posypujemy solą, połową oregano, słodką papryką i pieprzem. Całość mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki wkładamy na ok. 35 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 oC.

W tym czasie na mniejsze kawałki kroimy polędwiczki z kurczaka oraz pozostałe warzywa. Przekładamy je do miski, doprawiamy resztą przypraw, mieszamy i przekładamy do blachy do pieczenia z ziemniakami – ok. 20 minut przed końcem pieczenia się ziemniaków.

Tak przygotowane danie przekładamy na talerze, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy pietruszką i podajemy do stołu.

Powiązane posty