Wystarczy jedna blacha, żeby przygotować naprawdę sycący i pełen witamin obiad dla całej rodziny. Jak to zrobić? Szybko i przyjemnie!
Składniki
- Kurczak polędwiczki – 100 g
- Ziemniak – 200 g
- Pieczarka – 80 g
- Papryka czerwona – 0,25 szt.
- Cukinia – 0,25 szt.
- Ciecierzyca konserwowa – 50 g
- Oliwa z oliwek – 15 g
- Sól – 0,5 łyżeczki
- Pieprz czarny – 0,5 łyżeczki
- Papryka mielona słodka – 0,25 łyżeczki
- Papryka wędzona mielona – 0,25 łyżeczki
- Oregano suszone – 0,5 łyżeczki
- Chili płatki – 1 szczypta
- Natka pietruszki – 4 liście
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Obrane ziemniaki kroimy w ćwiartki i przekładamy je do miski. Skrapiamy je połową oliwy z oliwek, a następnie posypujemy solą, połową oregano, słodką papryką i pieprzem. Całość mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki wkładamy na ok. 35 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 oC.
W tym czasie na mniejsze kawałki kroimy polędwiczki z kurczaka oraz pozostałe warzywa. Przekładamy je do miski, doprawiamy resztą przypraw, mieszamy i przekładamy do blachy do pieczenia z ziemniakami – ok. 20 minut przed końcem pieczenia się ziemniaków.
Tak przygotowane danie przekładamy na talerze, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy pietruszką i podajemy do stołu.