Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Jajka w przyprawach

Jajka w przyprawach

Wyjątkowe bogactwo smaków przy niewielkiej ilości pracy. Jak przygotować doskonałe śniadanie? Wystarczy kilka prostych składników.

Składniki

  • jajka – 4 sztuki, ugotowane na twardo lub półtwardo (z żółtkiem jeszcze miękkim)

Mieszanka przypraw:

  • kmin rzymski
  • kolendra
  • kardamon
  • pieprz seczuański
  • pieprz czarny lub cytrynowy
  • papryka w proszku (wędzona pikantna lub słodka)
  • papryka chilli – odrobina
  • sól morska
  • curry

Przygotowanie

Jajka wkładamy do zimnej wody i stawiamy na palnik. Gotujemy przez ok. 3 minuty od momentu zagotowania się wody. Następnie jajka odcedzamy i od razu zalewamy zimną wodą. Z kolei przyprawy rozcieramy w moździerzu. Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na połówki i układamy na półmisku. Każdą połówkę jajka posypujemy mieszanką przypraw.

Tak przygotowane jajka najlepiej smakują z dodatkiem świeżego pieczywa i sosu jogurtowego. Żeby przygotować sos wystarczy w proporcji 1:1 wymieszać jogurt naturalny z majonezem. Smacznego!

Powiązane posty