Prosty przepis na aromatyczny obiad. Zachwyć swoich bliskich kulinarną magią.
Składniki
- polędwica wieprzowa – 1 sztuka
- sól
- pieprz
- suszony tymianek – 1 łyżka
- słodka papryka – 1/2 łyżeczki
- oliwa extra – 2 łyżki
- cebula – 1 mała
- czosnek – 2 ząbki
- whisky – 30 ml
- bulion – 1/4 szklanki
- śmietanka 30% – 1/4 szklanki
- posiekana natka – 1 łyżka
Przygotowanie
Polędwicę kroimy w plastry 2 cm i delikatnie rozbijamy ją tłuczkiem. Przyprawiamy pieprzem, sola, tymiankiem i papryką. Nacieramy oliwą i odkładamy pod przykryciem na kilka godzin. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy i smażymy polędwicę po 2 minuty z każdej strony. Mięso przekładamy na osobny talerz.
Na tę samą patelnię nakładamy posiekany czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość smażymy na małym ogniu przez 2 minuty. Następnie ponownie nakładamy na patelnię mięso i dolewamy whisky. Podpalamy alkohol (zapalniczką lub płomieniem palnika). UWAGA: płomień pojawi się gwałtownie i będzie wysoki na ok. 30 cm.
Jeśli chcemy wykorzystać bezpieczniejszą metodę, to całość gotujemy (bez podpalania) do momentu wyparowania alkoholu.
Następnie ogień ponownie zwiększamy, wlewamy bulion i gotujemy. Dodajemy śmietankę, mieszamy i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Danie dekorujemy posiekaną natką pietruszki.