Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

California Maki z awokado i surimi 

California Maki z awokado i surimi 

Wśród dań sushi California Maki zajmuje specjalne miejsce. W końcu przepis powstał poza Krajem Kwitnącej Wiśni, ale jednocześnie zdobył sobie uznanie wśród smakoszy na całym świecie. Nic dziwnego, bo efekt smakowy mamy tu rzeczywiście niesamowity. 

Składniki: 

  • 250 g Ryżu do sushi
  • 4 Liście Nori alg morskich
  • ½ łyżeczki Sezamu czarnego
  • ½ łyżeczki Sezamu białego
  • 4 paski Rzodkwi marynowanej Daikon
  • 8 paluszków surimi 
  • 1 dojrzałe awokado pokrojone w paski 
  • Kilka liści sałaty karbowanej 
  • Kilka gałązek szczypioru 

Do podania: 

  • Pasta wasabi
  • Sos sojowy do sushi
  • Młody imbir do sushi różowy lub biały 

Sposób przygotowania: 

Najpierw musimy ugotować ryż, a więc postępujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Potrzebować będziemy jednak jeszcze sosu do ryżu, który się wykorzystuje, jeżeli przygotowujemy danie sushi. 

Zawijamy w folię spożywczą matę bambusową. Nori układamy na macie, ale pamiętajmy, że błyszczącą stroną do dołu. Na górze rozkładamy ryż, zostawiając mniej więcej 2 cm wolnej przestrzeni z jednej strony. 

Na wierzch sypiemy biały i czarny sezam, a potem odwracamy na drugą stronę w taki sposób, aby ryż dotykał maty. Liście nori mają być na wierzchu. 

Teraz na liście układamy sałatę, awokado, szczypior, surimi i diakona. Wolną 2 cm przestrzeń, którą wcześniej zostawiliśmy, lekko zwilżamy wodą. Zwijamy całość w rolkę. 

Kroimy sushi na 6 kawałków i podajemy z sosem sojowym, imbirem i wasabi. 

Powiązane posty