Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tantanmen Ramen z wieprzowiną 

Tantanmen Ramen z wieprzowiną 

Jeżeli cenicie kuchnię azjatycką, to nie można pominąć tego przepisu. Tantanmen Ramen z wieprzowiną to gwarancja smaków niezwykle bogatych i wyraźnych. Nic nie da się porównać z tak wspaniałym aromatem orientalnych przypraw. 

Składniki 

Sos tara: 

  • 2 łyżki Tahini Premium Quality Food 
  • 3 łyżki Sosu Mirin House of Asia 
  • 1 łyżka masła orzechowego 
  • 2 łyżeczki oleju z chili 

Pozostałe składniki: 

  • 4 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia 
  • 200 ml Mleczka kokosowego 23 – 26 % Kara 
  • 1 opakowanie Makaronu Ramen House of Asia 
  • 1 łyżka Czarnego sezamu House of Asia 
  • 2 litry bulionu drobiowego 
  • 300 g wieprzowiny mielonej 
  • 50 g imbiru drobno pokrojonego 
  • 15 g czosnku drobno pokrojonego 
  • 2 łyżki wina ryżowego 
  • 2 łyżki oleju z chili 
  • 1 kapusta pak choi przekrojona na 4 części 
  • 20 g kukurydzy z puszki 
  • 2 jajka ugotowane na półtwardo 
  • 2 łyżki pokrojonej dymki 
  • 4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 

Sposób przygotowania: 

Najpierw wszystkie składniki sosu tary musimy wymieszać w misce. 

Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy mielone mięso. Smażymy na średnim ogniu, mieszając. Gdy mięso delikatnie się podsmaży, dodajemy wino ryżowe, czosnek i imbir. Składniki smażymy na rumiany kolor, a pod koniec dodajemy olej z chili. Następnie mieszamy do momentu, aż płyn odparuje i przekładamy do miski. 

Połowę usmażonego mięsa przekładamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy tarę i dokładnie mieszamy składniki. Następnie powoli dodajemy mleko kokosowe, cały czas mieszając. Musimy doprowadzić do wrzenia, po czym dodajemy bulion i gotujemy przez 10 minut na niedużym ogniu. Doprawiamy jeszcze sosem sojowym. 

Aby nie tracić czasu, równolegle gotujemy makaron. Do osolonej wrzącej wody wkładamy kapustę pak choi i gotujemy przez 3 minuty. 

Ugotowany makaron przekładamy do misek. Dodajemy kapustę pak choi oraz przekrojone na pół jajko. Dodajemy także kukurydzę, dymkę i sezam. Na górę dodajemy jeszcze usmażone mięso i polewamy olejem z chili. 

Powiązane posty