Jeżeli cenicie kuchnię azjatycką, to nie można pominąć tego przepisu. Tantanmen Ramen z wieprzowiną to gwarancja smaków niezwykle bogatych i wyraźnych. Nic nie da się porównać z tak wspaniałym aromatem orientalnych przypraw.
Składniki
Sos tara:
- 2 łyżki Tahini Premium Quality Food
- 3 łyżki Sosu Mirin House of Asia
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżeczki oleju z chili
Pozostałe składniki:
- 4 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 200 ml Mleczka kokosowego 23 – 26 % Kara
- 1 opakowanie Makaronu Ramen House of Asia
- 1 łyżka Czarnego sezamu House of Asia
- 2 litry bulionu drobiowego
- 300 g wieprzowiny mielonej
- 50 g imbiru drobno pokrojonego
- 15 g czosnku drobno pokrojonego
- 2 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżki oleju z chili
- 1 kapusta pak choi przekrojona na 4 części
- 20 g kukurydzy z puszki
- 2 jajka ugotowane na półtwardo
- 2 łyżki pokrojonej dymki
- 4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
Sposób przygotowania:
Najpierw wszystkie składniki sosu tary musimy wymieszać w misce.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy mielone mięso. Smażymy na średnim ogniu, mieszając. Gdy mięso delikatnie się podsmaży, dodajemy wino ryżowe, czosnek i imbir. Składniki smażymy na rumiany kolor, a pod koniec dodajemy olej z chili. Następnie mieszamy do momentu, aż płyn odparuje i przekładamy do miski.
Połowę usmażonego mięsa przekładamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy tarę i dokładnie mieszamy składniki. Następnie powoli dodajemy mleko kokosowe, cały czas mieszając. Musimy doprowadzić do wrzenia, po czym dodajemy bulion i gotujemy przez 10 minut na niedużym ogniu. Doprawiamy jeszcze sosem sojowym.
Aby nie tracić czasu, równolegle gotujemy makaron. Do osolonej wrzącej wody wkładamy kapustę pak choi i gotujemy przez 3 minuty.
Ugotowany makaron przekładamy do misek. Dodajemy kapustę pak choi oraz przekrojone na pół jajko. Dodajemy także kukurydzę, dymkę i sezam. Na górę dodajemy jeszcze usmażone mięso i polewamy olejem z chili.