Pyszne gnocchi z soczystymi szparagami i pomidorami, wzbogacone aromatycznym parmezanem i świeżą bazylią. Idealne włoskie danie na lekki obiad lub kolację.
Składniki (2-3 porcje)
- 500 g mniejszych gnocchi (gotowych lub domowych)
- 1 pęczek szparagów
- 350 g pomidorów
- 1 mała młoda cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 2 łyżki masła
- Kilka listków świeżej bazylii
- 3 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Myjemy szparagi i odłamujemy twarde, jasne końce. Zielone części kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm, a główki zostawiamy w całości.
Sparzamy pomidory, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy szypułki. Miąższ kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Zagotowujemy wodę w garnku i solimy ją. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej pokrojoną cebulę. Dodajemy czosnek, a po chwili szparagi. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy przez około 2 minuty, mieszając co jakiś czas. W międzyczasie dodajemy masło.
Wrzucamy gnocchi do wrzącej wody i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do szparagów na patelni dodajemy pokrojone pomidory wraz z sokiem, doprawiamy solą i pieprzem, i gotujemy przez około 2 minuty, mieszając co chwilę.
Odcedzamy gnocchi i dodajemy je na patelnię ze szparagami i pomidorami. Dolewamy kilka łyżek wody z gotowania gnocchi, aby utworzyć dodatkowy sos. Mieszamy, dodajemy połowę parmezanu i liście bazylii. Po podgrzaniu dania, wykładamy je na talerze i posypujemy resztą parmezanu.