Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem 

Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem

Chałkę znają wszyscy i można ją znaleźć w niemal każdej piekarni. Najczęściej spożywamy ją z masłem i z dżemem i serwujemy sobie, gdy mamy ochotę na trochę bardziej słodkie pieczywo. Okazuje się jednak, że można ją również ugrillować. Z dodatkiem bakłażana będzie idealną przekąską w ciągu dnia lub wtedy, gdy chcemy czymś poczęstować gości na imprezie, ale zależy nam na czymś oryginalnym. 

Składniki: 

  • 4 kawałki czerstwej chałki  
  • 1 bakłażan 
  • pasta curry 
  • oliwa z oliwek  
  • pęczek świeżej bazylii  
  • 2 łyżki uprażonego białego sezamu  
  • sok z połowy cytryny 

Sposób przygotowania: 

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C i wkładamy bakłażana ze skórką. Warzywo możemy także położyć na rozgrzanym grillu. Następnie grillujemy lub pieczemy do chwili, aż bakłażan stanie się w środku miękki. Skórka na zewnątrz powinna być natomiast spalona. 

Aby nie tracić czasu, polewamy kromki chałki oliwą i podsmażamy na patelni lub grillujemy. 

Następnie bierzemy bazylię i mieszamy z niedużą ilością oliwy. Dodajmy jeszcze sok z cytryny i doprawiamy solą. Ponownie mieszamy bardzo dokładnie, aby smaki się przeniknęły. 

Jeżeli bakłażan jest już gotowy, to możemy obrać go ze skórki. Siekamy na drobno miąższ, po czym mieszamy z dwiema łyżkami pasty curry. 

Pozostaje już tylko posmarować chałki bakłażanową pastą, a wierzch ozdobić bazylią z sezamem. 

Powiązane posty