Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski na upały

W tak upalne dni nie ma nic lepszego, niż pyszny chłodnik litewski. Szalejące na zewnątrz temperatury i niemiłosierny upał można załagodzić pyszną i pożywną zupą. Chłodnik litewski jest lekkostrawny, nie obciąża organizmu, pozwala się ochłodzić, a przy tym wszystkim zachwyca smakiem.

Składniki:
– Botwina z burakami (1 pęczek)
– Bulion jarzynowy (500 ml)
– Kefir (400 g)
– Śmietana 18% (400 g)
– Posiekany szczypiorek (2 łyżki)
– Ogórki gruntowe (2 sztuki)
– Posiekany koperek (2 łyżki)
– Czosnek (½ ząbka)
– Ocet (1 łyżeczka)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)

Przygotowanie:
Najpierw dokładnie myjemy botwinkę i odcinamy małe buraczki. Dokładnie je obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ważne jest, żebyśmy drobno posiekali również liście i łodygi botwinki. Umieszczamy je w oddzielnych miskach. Następnie gotujemy bulion jarzynowy. Dodajemy do niego buraki i posiekane łodygi botwiny. Ogień zmniejszamy na średnią moc. Po 10 minutach dodajemy do wywaru liście i trzymamy na ogniu jeszcze przez 5 minut. Na koniec studzimy wywar (na przykład wkładamy mały garnek z wywarem do nieco większego garnka z odrobiną zimnej wody).
Do wywaru dodajemy kefir, śmietanę, szczypiorek i koperek. Następnie obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki ogórki oraz czosnek. Do zupy dodajemy na koniec starte ogórki i czosnek, a także sól, pieprz oraz ocet. Całość delikatnie mieszamy. Chłodnik litewski można podać z ugotowanymi jajkami oraz z młodymi ziemniakami.

Powiązane posty