Ziemniaki z serkiem wiejskim to szybki i prosty obiad, który można zrobić niemal z doskoku. Znakomicie sprawdzi się po ciężkim dniu pracy lub w sytuacji, gdy chcemy zaoszczędzić trochę pieniędzy. Jednocześnie ziemniaki z serkiem wiejskim znakomicie smakują i są lekkim daniem, które nie obciąży organizmu.
Składniki:
– Ziemniaki (½ kg)
– Serek wiejski (400 g)
– Olej (2 łyżki)
– Rozmaryn (½ łyżeczki)
– Tymianek (½ łyżeczki)
– Ogórek szklarniowy (1 sztuka)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
Przygotowanie:
Na początek rozgrzewamy piekarnik do 200 oC. Zanim osiągnie tę temperaturę, obieramy i płuczemy ziemniaki. Następnie kroimy je w charakterystyczne łódki lub ćwiartki. Staramy się, żeby wszystkie kawałki były mniej więcej podobnego rozmiaru. Obrane ziemniaki przekładamy do miski, polewamy olejem i obsypujemy tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, żeby rozprowadzić wszystkie składniki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim przygotowane ziemniaki. Następnie wkładamy ją do piekarnika, a potrawę pieczemy ok. 45 minut. Dla osiągnięcia najlepszego efektu najlepiej będzie, jeśli użyjemy trybu góra-dół. Czas pieczenia może się różnić w zależności od rodzaju ziemniaków. Dlatego warto zaglądać do nich przez szybę w piekarniku i wyjąć je, gdy lekko się przyrumienią. Ważne jest, żebyśmy nie otwierali piekarnika w celu ich sprawdzenia, ponieważ prowadzi to do znacznie większego zużycia energii elektrycznej.
Na koniec myjemy ogórka i kroimy w drobną kostkę, a następnie mieszamy z serkiem wiejskim. Tym sposobem ziemniaki z serkiem wiejskim są gotowe do podania.