Miso ramen z łososiem jest pyszną zupą, która sprosta nawet największym krytykom kulinarnym. Poza niezaprzeczalnym bogactwem wspaniałych smaków jest to również potrawa zdrowa i sycąca.
Składniki na łososia:
– Łosoś (600 g)
– Sok z cytryny (1 łyżeczka)
– Olej sezamowy (2 łyżeczki)
– Cukier trzcinowy (1 łyżka)
– Shichimi togarashi (2 łyżeczki)
– Sos sojowy (2 łyżki)
Składniki na bulion:
– Mleko migdałowe (1 szklanka)
– Bulion (1,5 l)
– Pasta miso (1 łyżka)
– Pasta gochujang (1 łyżeczka) – alternatywnie może być olej chili
– Masło orzechowe (1 łyżka)
– Młody szpinak (75 g)
Dodatkowo:
– Świeży makaron ramen (400 g)
Przygotowanie:
Na początek włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do 200 oC. W drugiej kolejności odcinamy skórkę z łososia i kroimy go na drobne porcje. Następnie wkładamy rybę do żaroodpornego naczynia i delikatnie kroimy olejem sezamowym, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Teraz posypujemy go cukrem trzcinowym i przyprawą shichimi togarashi. Tak przygotowanego łososia wkładamy na ok. 15 minut do rozgrzanego piekarnika.
W tym czasie gotujemy bulion z mlekiem migdałowym. Dodajemy do niego pastę gochujang (lub olej chili), masło orzechowe oraz pastę miso. Całość dokładnie mieszamy i trzymamy na małym ogniu. Na koniec dodajemy świeży szpinak i czekamy, aż zwiędnie.
Ostatnim etapem jest przygotowanie makaronu ramen. W tym celu wrzucamy go do wrzącej wody, gotujemy przez ok. 1 minutę, a następnie odcedzamy.
Teraz zostaje tylko podać danie. W tym celu wkładamy porcję makaronu do miski, dodajemy łososia i zalewamy przygotowanym bulionem. Dla dodatkowej poprawy smaku można dodać odrobinę oleju sezamowego, sosu sojowego i soku z cytryny.