Znakomity przepis kulinarny, dzięki któremu powstanie prawdziwie wyborny obiad. Drobne indycze wątróbki najlepiej smakują z ziemniakami i surówką z kapusty.
Składniki:
- Wątróbki z indyka (70 dag)
- Cebula (1 sztuka)
- Sól (szczypta)
- Pieprz (szczypta)
- Mąka pszenna (do panierowania)
- Olej (do smażenia)
Przygotowanie:
Na patelni podgrzewamy olej. W tym czasie obieramy i kroimy w cienkie plasterki cebulę. Następnie przekładamy ją na rozgrzany tłuszcz i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy przez kilka minut do jej zeszklenia. Cebulę przekładamy do osobnej miski.
W drugiej kolejności przechodzimy do przygotowania mięsa. Wątróbki z indyka dokładnie oczyszczamy z błon, a następnie panierujemy je w mące pszennej. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę, ponownie rozgrzewamy olej i smażymy na nim wątróbki z indyka. Kilkukrotnie w trakcie smażenia przekręcamy je, żeby równomiernie się przyrumieniły. Po kilku minutach dosypujemy do wątróbek przygotowaną wcześniej cebulę, mieszamy i przez 3-4 minuty dusimy całość pod przykryciem. Tak przygotowane mięso podajemy z ugotowanymi ziemniakami i znakomitą surówką z kapusty.

