Kiedyś grzyby pomijane przez wiele osób, jako uznawane za bezwartościowe. Teraz wracają do łask i to w wielkim stylu. Dietetycy zwracają uwagę na zawarte w nich witaminy, a także przeciwutleniacze. Szczególnie dużo tych ostatnich mają boczniaki, z których jak się okazuje, można zrobić niezwykle efektowne i smaczne klopsiki.
Składniki:
- 400 g boczniaków
- pół szklanki mleka
- 4 szklanki wody
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 kajzerka
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Bułkę kajzerkę zalewamy mlekiem i tak zostawiamy.
Oczyszczone boczniaki przekładamy do garnka. Tam wlewamy wodę, która powinna być lekko posolona. Gdy się zagotuje, zmniejszamy ogień i dalej gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie odcedzamy grzyby i osuszamy.
Teraz boczniaki należy drobno posiekać.
Bierzemy patelnię i rozgrywamy na niej 2 łyżki oleju. Smażymy cebulę pokrojoną w kostkę do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy wszystko około 1 minuty, mieszając.
Następnie należy kajzerkę odcisnąć z mleka i dodać do boczniaków. Dodajemy również podsmażoną cebulę i czosnek, a także marchewkę startą na tarce. Wbijamy jeszcze jajko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać.
Przyszedł czas na przygotowanie klopsików. Dłonie powinniśmy mieć zwilżone, ponieważ dzięki temu będziemy łatwo formować z przygotowanej masy kulki, które nie powinny być większe, aniżeli mandarynki. Następnie obtaczamy je w bułce tartej.
Ponownie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy klopsiki z każdej strony do momentu zarumienienia.
Takie boczniakowe klopsy można serwować z kaszą albo ryżem bądź ziemniakami i z surówką.