Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Klopsiki z boczniaków 

klopsiki w talerzu

Kiedyś grzyby pomijane przez wiele osób, jako uznawane za bezwartościowe. Teraz wracają do łask i to w wielkim stylu. Dietetycy zwracają uwagę na zawarte w nich witaminy, a także przeciwutleniacze. Szczególnie dużo tych ostatnich mają boczniaki, z których jak się okazuje, można zrobić niezwykle efektowne i smaczne klopsiki. 

Składniki: 

  • 400 g boczniaków 
  • pół szklanki mleka 
  • 4 szklanki wody 
  • 2 marchewki 
  • 1 cebula 
  • 1 kajzerka 
  • 1 jajko 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oleju do smażenia 
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania: 

Bułkę kajzerkę zalewamy mlekiem i tak zostawiamy. 

Oczyszczone boczniaki przekładamy do garnka. Tam wlewamy wodę, która powinna być lekko posolona. Gdy się zagotuje, zmniejszamy ogień i dalej gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie odcedzamy grzyby i osuszamy. 

Teraz boczniaki należy drobno posiekać. 

Bierzemy patelnię i rozgrywamy na niej 2 łyżki oleju. Smażymy cebulę pokrojoną w kostkę do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy wszystko około 1 minuty, mieszając. 

Następnie należy kajzerkę odcisnąć z mleka i dodać do boczniaków. Dodajemy również podsmażoną cebulę i czosnek, a także marchewkę startą na tarce. Wbijamy jeszcze jajko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. 

Przyszedł czas na przygotowanie klopsików. Dłonie powinniśmy mieć zwilżone, ponieważ dzięki temu będziemy łatwo formować z przygotowanej masy kulki, które nie powinny być większe, aniżeli mandarynki. Następnie obtaczamy je w bułce tartej. 

Ponownie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy klopsiki z każdej strony do momentu zarumienienia. 

Takie boczniakowe klopsy można serwować z kaszą albo ryżem bądź ziemniakami i z surówką. 

Powiązane posty