Chili to bardzo popularna potrawa występująca w wielu wariantach. Można ją też przygotować w stylu wegetariańskim i tu także mamy dostęp do wielu przepisów na danie sycące, które zachwyci z pewnością także typowych mięsożerców.
Składniki:
- puszka białej i czerwonej fasoli
- puszka pomidorów
- 1/4 szklanki kaszy kuskus
- szklanka posiekanej cebuli
- 4 posiekane ząbki czosnku
- zielona papryka
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek – może być też olej rzepakowy
- suszone oregano
- łyżeczka chili
- łyżeczka mielonego kminku
- pół łyżeczki soli
- 0,5 l wody
- kostka rosołu warzywnego
- 2 łyżeczki sosu tabasco
- 4 łyżki tartego sera cheddar
Sposób przygotowania:
Papryka, czosnek i cebula będzie podsmażona na oliwie lub na oleju. Gdy składniki zmiękną, dodajemy sól, kminek, chili i oregano. Wszystko razem mieszamy.
Wlewamy wodę i dorzucamy kostkę rosołową, odsączoną fasolę i pomidory. Dusimy przez mniej więcej 20 minut.
Teraz dodajemy kuskus i tabasco. Dusimy wszystko przez około 5 minut. Przestajemy w momencie, gdy kasza będzie miękka, a potrawa wyraźnie zgęstnieje.
Wykładamy na talerze i posypujemy tartym serem.