Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym 

grzyby na talerzu

Najprostsze dania smakują najlepiej. Poza tym składniki wcale nie muszą być kosztowne. Wystarczą pieczarki i filet z piersi kurczaka, aby przygotować wyjątkowo smaczne danie obiadowe dla całej rodziny.

Składniki:  

  • 600 g piersi z kurczaka 
  • 300 g pieczarek 
  • 200 g grzybów leśnych – jeżeli ich nie mamy, to można je zastąpić po prostu dodatkową porcją pieczarek lub boczniaków (są bardzo zdrowe) 
  • przyprawa do kurczaka 
  • sól i pieprz 
  • 2 łyżki śmietany 18 lub 30% 
  • jedna łyżka posiekanej natki pietruszki 

Sposób przygotowania: 

Bierzemy filet z piersi kurczaka i kroimy na cienkie plastry. Wcześniej przeciśnięty przez praskę czosnek posłuży nam do nacierania mięsa. Trzeba je wytrzeć bardzo dokładnie, a najlepiej robi się to dłońmi. Tak samo postępujemy z przyprawami – masujemy nimi mięso, dzięki czemu wniknie głęboko. 

Na patelni rozgrzewamy olej. Teraz kładziemy na nią kurczaka. Mięso smażymy z obydwu stron. 

Następnie kawałki mięsa przykrywamy pokrojonymi grzybami. Dodajemy też posiekaną natkę pietruszki. Całość należy podlać wodą wymieszaną ze śmietaną. Następnie musimy dusić potrawę pod przykryciem tak długo, aż sos zgęstnieje, a mięso stanie się miękkie. 

Powiązane posty