Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ziemniaki nadziewane kurczakiem 

ziemniaki w mundurkach na talerzu

Mięso drobiowe w tym kurczak i ziemniaki to chyba składniki spożywcze jedne z najpopularniejszych, jeżeli chodzi o dietę przeciętnego Polaka. Można jednak jak się okazuje z tych powszechnie dostępnych produktów wyczarować danie nietypowe, które będzie podbijać nasze kubki smakowe. Wystarczy nafaszerować ziemniaki kurczakiem. Jak to zrobić? 

Składniki: 

  • 70 g piersi drobiowej – może być mięso z udek 
  • 15 niedużych ziemniaków 
  • jedna duża cebula 
  • 50 g masła 
  • 50 g kwaśnej śmietany 
  • sól i piecz 
  • bulion warzywny/drobiowy – może być też woda 

Sposób przygotowania: 

W pierwszej kolejności ziemniaki powinny być dokładnie wyszorowane. Nie obieramy ich jednak ze skórki, ale kroimy na pół. Teraz w każdej połówce trzeba wydrążyć wgłębienie. Tam właśnie będziemy wkładać nadzienie. Tak przygotowane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 12 minut. Ważne, aby nie były do końca ugotowane, ale półtwarde. 

Po 12 minutach ziemniaki odcedzamy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. 

Mięso razem z cebulą mielimy w maszynce lub wykorzystujemy blender. Dodajemy sól i pieprz. Dokładnie wszystko mieszamy tak, aby powstała jednolita masa. 

Teraz należy wymieszać śmietanę, roztopione masło i przyprawy. 

Bierzemy po kolei każdego ziemniaka i wkładamy do środka farsz. Następnie układamy je w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Z wierzchu polewamy sosem z masła i śmietany. Podlewamy natomiast połową bulionu. 

Tak przygotowane ziemniaki zapiekamy w temperaturze 180°C przez czas około 30 minut. 

Gdy minie 15 minut, należy sprawdzić ziemniaki i jeżeli jest taka potrzeba, podlać resztą bulionu albo wody. To ważne, aby danie się nie przypaliło lub nie wyschło. 

Powiązane posty