Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Wegetariańskie chili z kuskusu 

chili na talerzu

Chili to bardzo popularna potrawa występująca w wielu wariantach. Można ją też przygotować w stylu wegetariańskim i tu także mamy dostęp do wielu przepisów na danie sycące, które zachwyci z pewnością także typowych mięsożerców. 

Składniki: 

  • puszka białej i czerwonej fasoli 
  • puszka pomidorów 
  • 1/4 szklanki kaszy kuskus 
  • szklanka posiekanej cebuli 
  • 4 posiekane ząbki czosnku 
  • zielona papryka
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek – może być też olej rzepakowy 
  • suszone oregano 
  • łyżeczka chili 
  • łyżeczka mielonego kminku 
  • pół łyżeczki soli 
  • 0,5 l wody 
  • kostka rosołu warzywnego 
  • 2 łyżeczki sosu tabasco 
  • 4 łyżki tartego sera cheddar 

Sposób przygotowania: 

Papryka, czosnek i cebula będzie podsmażona na oliwie lub na oleju. Gdy składniki zmiękną, dodajemy sól, kminek, chili i oregano. Wszystko razem mieszamy. 

Wlewamy wodę i dorzucamy kostkę rosołową, odsączoną fasolę i pomidory. Dusimy przez mniej więcej 20 minut. 

Teraz dodajemy kuskus i tabasco. Dusimy wszystko przez około 5 minut. Przestajemy w momencie, gdy kasza będzie miękka, a potrawa wyraźnie zgęstnieje. 

Wykładamy na talerze i posypujemy tartym serem. 

Powiązane posty