Pyszna surówka z odrobiną słodyczy, jaką zapewniają pomarańcze.
Składniki
- cukier – 15 g
- kapusta czerwona – 400 g
- sałata masłowa – 200 g
- musztarda – 25 g
- ocet – 25 ml
- olej rzepakowy – 50 ml
- olej rzepakowy – 15 ml
- orzech włoski – 50 g
- parmezan – 20 g
- pieprz czarny – 2 szczypty
- pomarańcza – 600 g
- sól – 0,5 łyżeczki
Przygotowanie
Rozdrabniamy orzechy. Do osobnego naczynia przekładamy olej rzepakowy, musztardę, ocet, olej z orzechów włoskich, pieprz, sól i sok z 1 pomarańczy (pozostałe pomarańcze zostawiamy do ozdobienia surówki). Wszystko dokładnie mieszamy.
Teraz drobno siekamy kapustę, którą wraz z liśćmi sałaty wkładamy do salaterki i mieszamy z połową przygotowanego przed chwilą dressingu. Dookoła surówki w salaterce układamy kawałki pomarańczy. Całość posypujemy orzechami i startym parmezanem.