Jak przygotować domowe paluszki rybne z dipem jogurtowo-ogórkowym? Okazuje się, że bardzo prosto. W nieco ponad pół godziny możemy przyrządzić naprawdę wyśmienite danie, które będzie o niebo lepsze niż gotowiec ze sklepu.
Składniki na rybę
- Filet z dorsza (600 g)
- Mąka kukurydziana (30 g)
- Natka pietruszki (1 łyżka)
- Sól (szczypta)
- Pieprz (szczypta)
Składniki na panierkę
- Mąka kukurydziana (40 g)
- Płatki kukurydziane (60 g)
- Jajko (1 sztuka)
Składniki na dip
- Ogórek (1 sztuka)
- Jogurt grecki (200 g)
- Świeży koperek (15 g)
- Syrop z agawy (1 łyżka)
- Sól (szczypta)
- Pieprz (szczypta)
Przygotowanie
Rozpoczynamy od włączenia piekarnika, żeby powoli rozgrzał się do 180 oC. W kolejnym kroku mielimy rybę w maszynce do mięsa i dodajemy do niej drobno posiekaną pietruszkę. Dosypujemy również mąkę, pieprz i sól. Całość dokładnie mieszamy. Z rybnego mięsa formujemy charakterystyczne podłużne paluszki rybne.
Na osobny talerz przesypujemy pokruszone płatki kukurydziane. Na drugim talerzu rozsypujemy mąkę, a na trzecim roztrzepane jajko. Każdy paluszek rybny obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w płatkach kukurydzianych. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy wszystkie paluszki rybne będą już w panierce, zapełnioną blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut.
W tym czasie wkładamy do misy ogórek, syrop z agawy, koperek, sól i pieprz. Całość miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Gotowe paluszki rybne podajemy z dipem w osobnej miseczce.