Mięso drobiowe w tym kurczak i ziemniaki to chyba składniki spożywcze jedne z najpopularniejszych, jeżeli chodzi o dietę przeciętnego Polaka. Można jednak jak się okazuje z tych powszechnie dostępnych produktów wyczarować danie nietypowe, które będzie podbijać nasze kubki smakowe. Wystarczy nafaszerować ziemniaki kurczakiem. Jak to zrobić?
Składniki:
- 70 g piersi drobiowej – może być mięso z udek
- 15 niedużych ziemniaków
- jedna duża cebula
- 50 g masła
- 50 g kwaśnej śmietany
- sól i piecz
- bulion warzywny/drobiowy – może być też woda
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności ziemniaki powinny być dokładnie wyszorowane. Nie obieramy ich jednak ze skórki, ale kroimy na pół. Teraz w każdej połówce trzeba wydrążyć wgłębienie. Tam właśnie będziemy wkładać nadzienie. Tak przygotowane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 12 minut. Ważne, aby nie były do końca ugotowane, ale półtwarde.
Po 12 minutach ziemniaki odcedzamy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
Mięso razem z cebulą mielimy w maszynce lub wykorzystujemy blender. Dodajemy sól i pieprz. Dokładnie wszystko mieszamy tak, aby powstała jednolita masa.
Teraz należy wymieszać śmietanę, roztopione masło i przyprawy.
Bierzemy po kolei każdego ziemniaka i wkładamy do środka farsz. Następnie układamy je w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Z wierzchu polewamy sosem z masła i śmietany. Podlewamy natomiast połową bulionu.
Tak przygotowane ziemniaki zapiekamy w temperaturze 180°C przez czas około 30 minut.
Gdy minie 15 minut, należy sprawdzić ziemniaki i jeżeli jest taka potrzeba, podlać resztą bulionu albo wody. To ważne, aby danie się nie przypaliło lub nie wyschło.