Odrobina kulinarnej oryginalności nikomu jeszcze nie zaszkodziła. Jeżeli na przykład jadasz podwieczorki, to bardzo kreatywnym przepisem są grzanki z awokado i jajkiem. Danie będzie bardzo pożywne, a połączenie smaków rzeczywiście jest nietypowe. Taka białkowa przekąska zapewni Ci sporo energii, jeżeli preferujesz wieczorne treningi.
Składniki:
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- 1 dojrzałe awokado
- 2 jajka
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalne dodatki: plasterki pomidora, świeża rukola, sos chili
Sposób przygotowania:
Rozgrzej patelnię i dodaj trochę masła, oliwy z oliwek do smażenia lub oleju.
Przygotowując jajka, oddziel białka od żółtek. Białka umieszczamy w osobnych miskach lub dużych kubkach. Do każdego dodajemy łyżkę octu winnego, sól i pieprz. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Teraz na patelni układamy kromki chleba, które powinny się lekko zrumienić. Na kromkach rozsmarowujemy dojrzałe awokado. Następnie delikatnie nakładamy piany z białek na każdą z kromek.
Ostrożnie umieszczamy po jednym żółtku na każdej grzance. Następnie przykrywamy patelnię i zostawiamy na 4 minuty. W tym czasie białka się zetną, a żółtka będą nadal lekko płynne.
Takie piękne grzanki z awokado i jajkiem podajemy natychmiast. Można jeszcze udekorować je opcjonalnie plasterkiem pomidora, czy też sosem chili.