Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Imbirowy kurczak z sosem sezamowym

Imbirowy kurczak z sosem sezamowym

Wyjątkowy pomysł na smaczny obiad – soczyste piersi z kurczaka w aromatycznym imbirowym sosie z nutą sezamu.

Składniki (2-3 porcje)

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • Szczypiorek do posypania

Sos:

  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie

Najpierw kroimy filety z piersi kurczaka na małe kawałki, a następnie oprószamy je skrobią ziemniaczaną. W międzyczasie przygotowujemy sos: obieramy imbir i drobno ścieramy, po czym mieszamy go z sosem sojowym, słodkim sosem chili, miodem i olejem sezamowym.

Rozgrzewamy wok lub głęboką patelnię i wlewamy olej. Gdy olej jest gorący, dodajemy kawałki kurczaka. Smażymy na dużym ogniu, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek oraz biały pieprz. Całość smażymy przez około 4-5 minut, aż kurczak będzie złocisty i dobrze usmażony. Następnie wlewamy przygotowany sos do kurczaka na patelni, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez około pół minuty, aż sos lekko zgęstnieje i pokryje kurczaka.

Podajemy imbirowego kurczaka z ugotowanym ryżem, posypując całość świeżym, posiekanym szczypiorkiem.

Powiązane posty