Wyjątkowy pomysł na smaczny obiad – soczyste piersi z kurczaka w aromatycznym imbirowym sosie z nutą sezamu.
Składniki (2-3 porcje)
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- Szczypiorek do posypania
Sos:
- 2 łyżki startego świeżego imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki słodkiego sosu chili
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Przygotowanie
Najpierw kroimy filety z piersi kurczaka na małe kawałki, a następnie oprószamy je skrobią ziemniaczaną. W międzyczasie przygotowujemy sos: obieramy imbir i drobno ścieramy, po czym mieszamy go z sosem sojowym, słodkim sosem chili, miodem i olejem sezamowym.
Rozgrzewamy wok lub głęboką patelnię i wlewamy olej. Gdy olej jest gorący, dodajemy kawałki kurczaka. Smażymy na dużym ogniu, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek oraz biały pieprz. Całość smażymy przez około 4-5 minut, aż kurczak będzie złocisty i dobrze usmażony. Następnie wlewamy przygotowany sos do kurczaka na patelni, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez około pół minuty, aż sos lekko zgęstnieje i pokryje kurczaka.
Podajemy imbirowego kurczaka z ugotowanym ryżem, posypując całość świeżym, posiekanym szczypiorkiem.