Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Jajka z farszem szpinakowym

Jajko ze szpinakiem

Znakomita przekąska na każdą imprezę i okazję. Sprawdzi się na święta, Sylwestra, ale również urodziny czy imieniny. Przygotujesz ją w kilkanaście minut, a efekt zachwyci każdego smakosza.

Składniki

  • Jajka (12 sztuk)
  • Bulion warzywny w kostce (1 sztuka)
  • Świeży szpinak (200 gramów)
  • Starty ser żółty (3 łyżki)
  • Papryka słodka (1 łyżeczka)
  • Gałka muszkatołowa (0.5 łyżeczki)
  • Masło (20 gramów)
  • Kiełki (1 łyżka)

Przygotowanie

Na początek standardowo gotujemy jajka na twardo. Następnie je obieramy, przecinamy wzdłuż i usuwamy ze środka żółtka. Teraz oczyszczamy szpinak i podsmażamy go na maśle do momentu, aż zacznie się kurczyć. W tym momencie dodajemy kostkę bulionu warzywnego i dusimy ze szpinakiem pod przykryciem przez ok. 3 minuty.

Z patelni odlewamy wodę i odstawiamy szpinak na bok do lekkiego przestygnięcia. Następnie siekamy szpinak i żółtka. Mieszamy je z przyprawami i żółtym serem. Tak przygotowany farsz nakładamy do wydrążonych jajek. Całość ozdabiamy kiełkami.

Powiązane posty