Pyszny, a przede wszystkim wyjątkowo zdrowy napój, który Japończycy często spożywają na śniadanie. Chociaż nie jest specjalnie sycący, to wykazuje silne działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Regularnie stosowany zmniejsza ryzyko zachorowania, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut.
Składniki:
– Mleko kokosowe 5-7% (400 ml)
– Korzeń imbiru (ok. 4 cm)
– Kurkuma (2 łyżeczki)
– Cynamon (½ łyżeczki)
– Miód (2 łyżki)
– Czarny pieprz (szczypta)
– Sól (mniejsza szczypta)
Przygotowanie:
Zaczynamy od umycia imbiru. Następnie ścieramy go na drobnych oczkach tarki. W drugim kroku wsypujemy i wlewamy do miski wszystkie składniki poza miodem. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do niewielkiego rondelka. Ustawiamy naczynie na małym ogniku i podgrzewamy do ok. 60 oC. Ważne przy tym jest, żeby nie dopuścić do zagotowania się mleka, ponieważ nie tylko negatywnie wpłynie to na jego smak, ale przede wszystkim zmniejszy ilość witamin.
Na koniec złote mleko przelewamy do kubka, dodajemy do niego miód i ponownie dokładnie mieszamy. Tak przygotowany napój jest od razu gotowy do wypicia. Jeśli mamy na to ochotę, wierzch napoju możemy delikatnie przyozdobić niewielką szczyptą dodatkowej porcji cynamonu.