Nic tak nie smakuje wiosną jak dania ze świeżych warzyw. Gdy rusza sezon na młodą kapustę, grzechem nie byłoby spróbować przygotować na bazie tego warzywa pysznej zupy. A taki właśnie jest wege kapuśniak.
Składniki:
- 6 szklanek bulionu warzywnego
- 1/2 główki młodej kapusty
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Brzydkie liście z kapusty musimy naturalnie usunąć. Resztę warzywa szatkujemy.
Olej do smażenia rozgrzewamy na patelni, a następnie smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Czekamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki. Całość smażymy przez kilka minut, nieustannie mieszając.
Podsmażoną cebulę z marchewką przekładamy do garnka i wlewamy bulion warzywny. Gdy wszystko się zagotuje, dodajemy młodą kapustę. Ogień wówczas należy zmniejszyć i tak gotujemy całość przez 15 minut.
Po tym czasie dorzucamy jeszcze posiekany koperek i doprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy wtedy jeszcze 5 minut. Po tym czasie kapuśniak jest gotowy, który wybornie będzie smakować z ziemniakami albo chlebem.