Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Wiosenny wege kapuśniak 

zupa w talerzu

Nic tak nie smakuje wiosną jak dania ze świeżych warzyw. Gdy rusza sezon na młodą kapustę, grzechem nie byłoby spróbować przygotować na bazie tego warzywa pysznej zupy. A taki właśnie jest wege kapuśniak. 

Składniki: 

  • 6 szklanek bulionu warzywnego 
  • 1/2 główki młodej kapusty 
  • 2 marchewki 
  • 1 cebula 
  • 1 pęczek koperku 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

Brzydkie liście z kapusty musimy naturalnie usunąć. Resztę warzywa szatkujemy. 

Olej do smażenia rozgrzewamy na patelni, a następnie smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Czekamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki. Całość smażymy przez kilka minut, nieustannie mieszając. 

Podsmażoną cebulę z marchewką przekładamy do garnka i wlewamy bulion warzywny. Gdy wszystko się zagotuje, dodajemy młodą kapustę. Ogień wówczas należy zmniejszyć i tak gotujemy całość przez 15 minut. 

Po tym czasie dorzucamy jeszcze posiekany koperek i doprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy wtedy jeszcze 5 minut. Po tym czasie kapuśniak jest gotowy, który wybornie będzie smakować z ziemniakami albo chlebem. 

Powiązane posty