Tradycyjna polska zupa zainspirowana kuchnią orientalną. Znakomity przepis, który sprawdzi się przy każdej okazji.
Składniki
- Woda – 2 l
- Piramidka smaku – 2 szt.
- Ziemniak – 500 g
- Włoszczyzna – 1 pęczek
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz czarny – 1 szczypta
Kapuśniak
- Kapusta kiszona – 500 g
- Boczek wędzony – 300 g
- Cebula – 1 szt.
- Ząbek czosnku – 2 szt.
- Majeranek – 1,5 łyżki
- Kimchi – 190 g
- Olej słonecznikowy – 1 łyżka
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Pokrojoną włoszczyznę wkładamy do garnka, gdzie dodajemy również ziele angielskie, liście laurowe i piramidki smaku. Całość zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Dopiero kiedy woda zacznie wrzeć, dodajemy pokrojone ziemniaki.
W tym czasie usuwamy skórkę z boczku i kroimy mięso w grube plastry. Smażymy je na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojony w paski czosnek i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodajemy majeranek i dokładnie mieszamy.
Do bulionu dodajemy posiekaną kapustę. Teraz dodajemy usmażony boczek, a po kilku minutach również sok z kapusty i kimchi. Od tego momentu gotujemy jeszcze ok. 7 minut.