Szybko przyrządzony obiad również może obfitować w bogactwo smaków. Smaczne i syte obiadowe danie to właśnie te klopsiki z kaszą. Wystarczy 30 minut, aby zrealizować przepis i uraczyć bliskich wspaniałym posiłkiem.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego drobiowego
- 100 g kaszy bulgur
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy tak długo, jak wskazuje instrukcja na opakowaniu. Potem umieszczamy w misce i rozdzielamy ziarna widelcem. Powinna ostygnąć.
Do drugiej miski trafia mielone mięso, kasza i drobno posiekana cebula. Wbijamy jajko i doprawiamy. Trzeba dodać sól, pieprz, bazylię, majeranek, a także paprykę ostrą i słodką. Wszystko dokładnie mieszamy.
Formujemy klopsiki, które nie powinny być większe, aniżeli mandarynki. Obtaczamy w mące pszennej i kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy z każdej strony, aż będą zrumienione.
Wykorzystując tę samą patelnię, smażymy cebulę pokrojoną w kostkę do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy wówczas sprasowany czosnek i wszystko smażymy przez minutę, mieszając.
Teraz na patelni umieszczamy klopsiki i wlewamy bulion. Gdy całość się zagotuje, zmniejszamy ogień.
Następnie odlewamy 2 łyżki bulionu. Będzie nam potrzebny do wymieszania ze śmietanką i koncentratem pomidorowym. Potem znów wlewamy taką miksturę na patelnię. Gdy się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 20 minut pod przykryciem.
Tak przygotowane klopsiki najlepiej będą smakować z surówką.