Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Klopsiki z kaszą 

klopsiki

Szybko przyrządzony obiad również może obfitować w bogactwo smaków. Smaczne i syte obiadowe danie to właśnie te klopsiki z kaszą. Wystarczy 30 minut, aby zrealizować przepis i uraczyć bliskich wspaniałym posiłkiem. 

Składniki: 

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego 
  • 100 g kaszy bulgur 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 cebula 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku 
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii 
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 
  • sól, pieprz 
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego 
  • 1/4 szklanki śmietanki 30% 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

Kaszę gotujemy tak długo, jak wskazuje instrukcja na opakowaniu. Potem umieszczamy w misce i rozdzielamy ziarna widelcem. Powinna ostygnąć. 

Do drugiej miski trafia mielone mięso, kasza i drobno posiekana cebula. Wbijamy jajko i doprawiamy. Trzeba dodać sól, pieprz, bazylię, majeranek, a także paprykę ostrą i słodką. Wszystko dokładnie mieszamy. 

Formujemy klopsiki, które nie powinny być większe, aniżeli mandarynki. Obtaczamy w mące pszennej i kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy z każdej strony, aż będą zrumienione. 

Wykorzystując tę samą patelnię, smażymy cebulę pokrojoną w kostkę do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy wówczas sprasowany czosnek i wszystko smażymy przez minutę, mieszając. 

Teraz na patelni umieszczamy klopsiki i wlewamy bulion. Gdy całość się zagotuje, zmniejszamy ogień. 

Następnie odlewamy 2 łyżki bulionu. Będzie nam potrzebny do wymieszania ze śmietanką i koncentratem pomidorowym. Potem znów wlewamy taką miksturę na patelnię. Gdy się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 20 minut pod przykryciem. 

Tak przygotowane klopsiki najlepiej będą smakować z surówką. 

Powiązane posty