Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Krokiety z batatów

Krokiety z batatów

Lekkie danie bogate w witaminę A. Potrzebujesz zaledwie ok. 35 minut, żeby przygotować wyborny obiad z sałatą i zachwycić domowników doskonałym posiłkiem.

Składniki

  • Czerwona soczewica – 75 gramów
  • Bataty (słodkie ziemniaki) – 200 gramów
  • Przyprawa do gulaszu węgierskiego – 1 opakowanie
  • Mix sałat – 150 gramów
  • Sos sałatkowy – 1 opakowanie
  • Ogórek – 150 gramów
  • Grzyby – 100 gramów
  • Pomidorki koktajlowe – 100 gramów
  • Oliwa – 80 mililitrów
  • Ocet – 2 łyżki
  • Olej do smażenia – 2 łyżki

Przygotowanie

Soczewicę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie umyte bataty ścieramy na dużych oczkach tarki. Następnie mieszamy je z ugotowaną soczewicą i przyprawą do gulaszu. Gęstą masę odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie formujemy z niej małe krokiety, które lekko obsmażamy z każdej strony.

Jednocześnie przygotowujemy sałatę. W tym celu grzyby kroimy w plastry, a ogórka w długie paski. Pomidory przecinamy na pół. Sos sałatkowy mieszamy z oliwą i octem. Sałatę mieszamy z ogórkiem, grzybami, sosem i pomidorami. Z tak przygotowaną sałatką podajemy odsmażone krokiety ze słodkich ziemniaków.

Powiązane posty