Pierś z kurczaka jest chętnie wykorzystywana w polskiej kuchni. I nie ma powodów do zdziwienia. To wdzięczne w przygotowaniu mięso jest delikatne i smaczne. A do tego można je przyrządzić na wiele różnorodnych sposobów uwzględniających rozmaite składniki.
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 kostki rosołowe
- jedno opakowanie mrożonego szpinaku
- jedna cebula
- 200 ml śmietany 22%
- 100 g żółtego sera
- 3 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
Mięso rozcinamy na cienkie płaty tak, aby powstało 6 porcji. Jedną kostkę rosołową wykorzystujemy, aby wymieszać ją z olejem. Następnie taką miksturą nacieramy mięso.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy przez chwilę na patelni, a potem dodajemy odsączony szpinak, drugą kostkę rosołową i śmietanę. Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy. Powinny się gotować do momentu zgęstnienia śmietany. A jeżeli lubimy ostrzejsze smaki, to można dodać trochę czosnku i szczyptę pierwszy pieprzu cayenne.
Na mięso nakładamy farsz i posypujemy wszystko żółtym serem. Następnie pieczemy w piekarniku przez 15 minut w 190°C.