Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pierś z kurczaka ze szpinakiem 

kurczak

Pierś z kurczaka jest chętnie wykorzystywana w polskiej kuchni. I nie ma powodów do zdziwienia. To wdzięczne w przygotowaniu mięso jest delikatne i smaczne. A do tego można je przyrządzić na wiele różnorodnych sposobów uwzględniających rozmaite składniki.

Składniki: 

  • 500 g piersi z kurczaka 
  • 2 kostki rosołowe 
  • jedno opakowanie mrożonego szpinaku 
  • jedna cebula 
  • 200 ml śmietany 22% 
  • 100 g żółtego sera 
  • 3 łyżki oleju roślinnego 

Sposób przygotowania: 

Mięso rozcinamy na cienkie płaty tak, aby powstało 6 porcji. Jedną kostkę rosołową wykorzystujemy, aby wymieszać ją z olejem. Następnie taką miksturą nacieramy mięso. 

Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy przez chwilę na patelni, a potem dodajemy odsączony szpinak, drugą kostkę rosołową i śmietanę. Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy. Powinny się gotować do momentu zgęstnienia śmietany. A jeżeli lubimy ostrzejsze smaki, to można dodać trochę czosnku i szczyptę pierwszy pieprzu cayenne. 

Na mięso nakładamy farsz i posypujemy wszystko żółtym serem. Następnie pieczemy w piekarniku przez 15 minut w 190°C. 

Powiązane posty