Mięso drobiowe jest z pewnością najbardziej popularne w Polsce. Jego uniwersalność to możliwość przygotowania najróżniejszych potraw i przystawek. Jeżeli chodzi o nadziewaną pierś z kurczaka, to idealnie będzie pasować do ziemniaków, sałatki albo ryżu.
Składniki
- 4 małe pojedyncze piersi z kurczaka
- 150 g serka śmietankowego
- 1 ząbek czosnku
- pęczek natki pietruszki
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Filet z piersi kurczaka należy najpierw naciąć w połowie grubości. Nacinamy wzdłuż, dzięki czemu tworzą się takie swoiste kieszonki. Mięso należy także z każdej strony posolić i popieprzyć.
Farsz przygotowujemy ze szczypiorku i pietruszki. Siekamy te warzywa, a czosnek rozgniatamy i drobno kroimy. Następnie w misce musimy wymieszać serek śmietankowy z natką pietruszki czosnkiem i szczypiorkiem.
Wkładamy farsz do mięsa i układamy je w żaroodpornym naczyniu. Skrapiamy olejem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180°C. Mięso ma się zapiekać 35 minut.