Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Mizeria

Mizeria prosta, smaczna i doskonale pasuje jako dodatek do mięsa i ziemniaków. Znakomita surówka, jeśli zostanie dobrze przygotowana, zachwyci każdego smakosza. Jej ogromną zaletą jest również to, że mizeria wymaga niewielu składników, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut.

Składniki:
– Świeże ogórki (450 g)
– Śmietana 18% (3 łyżki)
– Posiekany koperek (½ łyżeczki)
– Posiekany szczypiorek (½ łyżeczki)
– Sok z cytryny (1 łyżeczka)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
– Drobno posiekana cebula (1 łyżeczka)

Przygotowanie:
W pierwszym kroku starannie obieramy ogórki i siekamy je w cienkie plastry. Możemy to osiągnąć, tradycyjnie posługując się nożem lub sięgnąć po tarkę, aby otrzymać odpowiednie krążki. Pokrojone ogórki przekładamy do miski i posypujemy je szczyptą soli. Następnie stawiamy na uboczu naczynie z warzywami na około 10 minut. W tym czasie przygotowujemy szczypiorek, koperek i cebulę, które idealnie wpasowują się w tradycyjną mizerię. Teraz przychodzi pora na dodanie wszystkich składników do ogórków – łącznie ze śmietaną, sokiem z cytryny i pieprzem. Na koniec wystarczy, że całość dokładnie wymieszamy. Warto pamiętać, że surówka najlepiej smakuje w dniu jej przygotowania.

Powiązane posty