Prawdziwie wiosenne danie, którego nie może zabraknąć na żadnym polskim talerzu. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować młodą kapustę, to tutaj znajdziesz prosty przepis.
Składniki
- Młoda kapusta – 500 g
- Woda – 250 ml
- Boczek wędzony – 150 g
- Ocet jabłkowy – 4 łyżki
- Cukier – 2 łyżki
- Pomidor czerwony – 1 szt.
- Olej – 2 łyżki
- Mąka pszenna – 2 łyżki
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz czarny – 1 szczypta
Przygotowanie
Pokrojoną w ćwiartki młodą kapustę wkładamy lekko podgotowujemy, po czym ponownie kroimy ją w drobniejsze fragmenty. Zalewamy ją 250 ml wody wraz z wędzonym boczkiem i obranym pomidorem. Dolewamy ocet i dosypujemy cukier. Gotujemy przez ok. 25 minut.
Tuż przed końcem gotowania rozgrzewamy na patelni olej. Wysypujemy na niego mąkę pszenną i mieszamy do momentu połączenia się oleju z mąką. Zasmażkę przekładamy do garnka z młodą kapustą. Po ok. 5 minutach zdejmujemy garnek z ognia, doprawiamy danie solą i pieprzem.