Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Młoda kapusta z boczkiem

Młoda kapusta z boczkiem

Prawdziwie wiosenne danie, którego nie może zabraknąć na żadnym polskim talerzu. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować młodą kapustę, to tutaj znajdziesz prosty przepis.

Składniki

  • Młoda kapusta – 500 g
  • Woda – 250 ml
  • Boczek wędzony – 150 g
  • Ocet jabłkowy – 4 łyżki
  • Cukier – 2 łyżki
  • Pomidor czerwony – 1 szt.
  • Olej – 2 łyżki
  • Mąka pszenna – 2 łyżki
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz czarny – 1 szczypta

Przygotowanie

Pokrojoną w ćwiartki młodą kapustę wkładamy lekko podgotowujemy, po czym ponownie kroimy ją w drobniejsze fragmenty. Zalewamy ją 250 ml wody wraz z wędzonym boczkiem i obranym pomidorem. Dolewamy ocet i dosypujemy cukier. Gotujemy przez ok. 25 minut.

Tuż przed końcem gotowania rozgrzewamy na patelni olej. Wysypujemy na niego mąkę pszenną i mieszamy do momentu połączenia się oleju z mąką. Zasmażkę przekładamy do garnka z młodą kapustą. Po ok. 5 minutach zdejmujemy garnek z ognia, doprawiamy danie solą i pieprzem.

Powiązane posty