Niekoniecznie zawsze w jednym przepisie możemy znaleźć rybę i ser, a tymczasem jest to świetne połączenie smakowe. Ryba opiekana mąką i startym serem to gwarancja, że danie takie błyskawicznie będzie znikać z talerzy. To świetny pomysł na główne danie na obiad lub na przygotowanie przekąski.
Składniki:
- 4 filety z białej ryby
- 6 łyżek żółtego sera – można kupić już gotowy i przetarty ser
- jajko
- olej
- 6 łyżek mąki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Umyty i osuszony filet rybny może być pocięty na kawałki lub pozostawiony w całości w zależności od tego, czy przygotowujemy przekąskę, czy też będzie to danie obiadowe. Taką rybę skrapiamy cytryną, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem.
Następnie do miski wsypujemy mąkę i dodajemy żółty przetarty ser. Do osobnego naczynia wbijamy jajko i mieszamy.
Następnie bierzemy kawałek ryby i panierujemy najpierw w jajku. Potem obtaczamy w mące z serem. Teraz smażymy ją na gorącym oleju. Wystarczy smażyć przez kilka minut, obracając rybę na drugą stronę.
Tak przygotowane danie świetnie smakuje z ziemniakami lub kaszą albo ryżem. Mogą to być także małe kawałki, które potem wystarczy tylko maczać np. w sosie czosnkowym i zajadać się do syta.