Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Polędwiczki wieprzowe w whisky

Polędwiczki wieprzowe w whisky

Prosty przepis na aromatyczny obiad. Zachwyć swoich bliskich kulinarną magią.

Składniki

  • polędwica wieprzowa – 1 sztuka
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek – 1 łyżka
  • słodka papryka – 1/2 łyżeczki
  • oliwa extra – 2 łyżki
  • cebula – 1 mała
  • czosnek – 2 ząbki
  • whisky – 30 ml
  • bulion – 1/4 szklanki
  • śmietanka 30% – 1/4 szklanki
  • posiekana natka – 1 łyżka

Przygotowanie

Polędwicę kroimy w plastry 2 cm i delikatnie rozbijamy ją tłuczkiem. Przyprawiamy pieprzem, sola, tymiankiem i papryką. Nacieramy oliwą i odkładamy pod przykryciem na kilka godzin. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy i smażymy polędwicę po 2 minuty z każdej strony. Mięso przekładamy na osobny talerz.

Na tę samą patelnię nakładamy posiekany czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość smażymy na małym ogniu przez 2 minuty. Następnie ponownie nakładamy na patelnię mięso i dolewamy whisky. Podpalamy alkohol (zapalniczką lub płomieniem palnika). UWAGA: płomień pojawi się gwałtownie i będzie wysoki na ok. 30 cm.

Jeśli chcemy wykorzystać bezpieczniejszą metodę, to całość gotujemy (bez podpalania) do momentu wyparowania alkoholu.

Następnie ogień ponownie zwiększamy, wlewamy bulion i gotujemy. Dodajemy śmietankę, mieszamy i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Danie dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Powiązane posty