Nietypowa wariacja króla wigilijnego stołu. Nic nie podkreśli lepiej magii Świąt Bożego Narodzenia niż świąteczna esencja zebrana na jednym półmisku. Przepis kulinarny na karpia w sosie piernikowym jest doskonałym sposobem na zaskoczenie i zachwycenie gości.
Składniki
- Karp dzwonek (1000 g)
- Masło (40 g)
- Mąka pszenna (30 g)
- Migdały (25 g)
- Migdały płatki (2 łyżki)
- Cukier (2 łyżki)
- Rodzynki (25 g)
- Pierniki (40 g)
- Marchewka (1 sztuka)
- Seler (1 sztuka)
- Korzeń pietruszki (1 sztuka)
- Cebula (2 sztuki)
- Ziele angielskie (4 sztuki)
- Liść laurowy (2 sztuki)
- Wino czerwone (125 ml)
- Sól (szczypta)
- Pieprz biały (szczypta)
Przygotowanie
Zaczynamy od przygotowania wywaru. Fragmenty karpia, które zostały po krojeniu ryby (płetwy, skrawki i głowy), wkładamy do zimnej wody. Dodajemy do niej również ziele angielskie, 2 cebule pokrojone w ćwiartki, liście laurowe i włoszczyznę. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Następnie wywar odcedzamy i solimy.
Teraz przechodzimy do drugiej części przepisu na karpia w sosie piernikowym. Dzwonki karpia doprawiamy solą i pieprzem (z obu stron). Warzywa z przygotowanego wcześniej wywaru wyjmujemy (najlepiej posłużyć się łyżką cedzakową). Dzwonka gotujemy w wywarze przez ok. 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyciągamy rybę na talerz.
Do osobnego, rozgrzanego garnka wsypujemy cukier. Podgrzewamy go do momentu, gdy cukier się rozpuści i przybierze lekko brązową barwę (karmelizujemy). Następnie dolewamy do niego wino, a także dosypujemy pokruszony piernik. Mieszamy od czasu do czasu.
W kolejnym kroku na osobnej patelni rozpuszczamy masło, po czym posypujemy je mąką i dokładnie mieszamy. Naszym celem jest stworzenie złocistej zasmażki. Patelnię zestawiamy z ognia i odkładamy na chwilę na bok.
W tym czasie w garnku powinno już wygotować się wino. Jeśli tak się stało, to do powstałego sosu przelewamy wywar z karpia (w równych proporcjach). Następnie do sosu dodajemy również rodzynki i zasmażkę. Całość mieszamy.
Teraz gotujemy sos i doprowadzamy go do idealnego stanu (pożądanej konsystencji). Jeśli będzie zbyt gęsty, możemy podlać go odrobiną wywaru. Po zdjęciu sosu z ognia dodajemy do niego migdały pokrojone w słupki.
Na koniec rozgrzewamy piekarnik do 180 oC z termoobiegiem i pieczemy w nim dzwonka karpia przez ok. 4 minuty. Na koniec wyjmujemy go z piekarnika i układamy na półmisku. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem i dekorujemy płatkami migdałów.