Na świątecznym stole nie może zabraknąć króla Wigilii, czyli oczywiście karpia. Poniższy przepis pozwoli na przygotowanie znakomitej potrawy, która pozbawiona będzie charakterystycznego mulistego posmaku. Zachwyć biesiadników wyjątkową potrawą.
Składniki
- Karp dzwonek (800 g)
- Natka pietruszki (20 g)
- Masło (3 łyżki)
- Cytryna (1 sztuka)
- Cebula (2 sztuki)
- Pieczarki (10 sztuk)
- Wino białe (150 ml)
- Sól (szczypta)
- Pieprz (szczypta)
Przygotowanie
Na początek włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do 200 oC. Następnie płuczemy dokładnie karpia i oczyszczamy go z łusek. W drugim kroku nacieramy rybę pieprzem i solą. Każde dzwonko z osobna dodatkowo nacieramy i obsypujemy natką. Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego (które uprzednio nacieramy masłem). Rybę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut.
W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Pieczarki również obieramy i kroimy w cienkie plastry. Teraz na patelni rozpuszczamy masło. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy pieczarki i cebulę, aż do momentu, kiedy przybiorą złocisty kolor. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Po upływie 20 minut wyjmujemy rybę z piekarnika. Obkładamy ją przygotowaną cebulą z grzybami, zalewamy białym winem i ponownie wkładamy do piekarnika (200 oC) na ok. 15 minut. Po tym czasie pyszny karp z grzybami jest gotowy do podania. Na koniec wystarczy posypać go natką pietruszki oraz ozdobić ćwiartkami cytryny.