Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Karp pieczony z grzybami

karp pieczony, screen z YouTube

Na świątecznym stole nie może zabraknąć króla Wigilii, czyli oczywiście karpia. Poniższy przepis pozwoli na przygotowanie znakomitej potrawy, która pozbawiona będzie charakterystycznego mulistego posmaku. Zachwyć biesiadników wyjątkową potrawą.

Składniki

  • Karp dzwonek (800 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Masło (3 łyżki)
  • Cytryna (1 sztuka)
  • Cebula (2 sztuki)
  • Pieczarki (10 sztuk)
  • Wino białe (150 ml)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz (szczypta)

Przygotowanie

Na początek włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do 200 oC. Następnie płuczemy dokładnie karpia i oczyszczamy go z łusek. W drugim kroku nacieramy rybę pieprzem i solą. Każde dzwonko z osobna dodatkowo nacieramy i obsypujemy natką. Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego (które uprzednio nacieramy masłem). Rybę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut.

W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Pieczarki również obieramy i kroimy w cienkie plastry. Teraz na patelni rozpuszczamy masło. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy pieczarki i cebulę, aż do momentu, kiedy przybiorą złocisty kolor. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Po upływie 20 minut wyjmujemy rybę z piekarnika. Obkładamy ją przygotowaną cebulą z grzybami, zalewamy białym winem i ponownie wkładamy do piekarnika (200 oC) na ok. 15 minut. Po tym czasie pyszny karp z grzybami jest gotowy do podania. Na koniec wystarczy posypać go natką pietruszki oraz ozdobić ćwiartkami cytryny.

Powiązane posty