Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Bigos z kurczakiem

pieczony bigos z kawałkami kurczaka, screen z YouTube

Przepis na pieczony bigos z kurczakiem jest znakomitą wariacją tradycyjnego bigosu polskiego. Jego przygotowanie jest nieco łatwiejsze, a smak udek i podudzi kurczaka, które zastępują boczek i kiełbasę, działa naprawdę zniewalająco na zmysły.

Składniki na marynatę do kurczaka

  • Sos sojowy (3 łyżki)
  • Sok z cytryny (1 łyżka)
  • Wędzona papryka (3 łyżki)
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Musztarda dijon (1 łyżka)
  • Syrop klonowy (1 łyżka)

Składniki na bigos

  • Kiszona kapusta (1 kg)
  • Udka kurczaka (2 sztuki)
  • Podudzia (2 sztuki)
  • Cebula (2 sztuki)
  • Marchewka (2 sztuki)
  • Ziele angielskie (4 sztuki)
  • Świeża kapusta (½ główki)
  • Liście laurowe (3 sztuki)
  • Oliwa (2 łyżki)
  • Koncentrat pomidorowy (3 łyżki)
  • Czerwone wino półsłodkie (¾ szklanki)
  • Majeranek (2 łyżki)
  • Suszone grzyby (20 g)
  • Powidła śliwkowe (2 łyżki)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz (szczypta)

Przygotowanie

Wszystkie składniki na marynatę umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy. Następnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym podudzia oraz udka kurczaka i obtaczamy je w przygotowanej marynacie. Mięso odkładamy na bok na ok. 1 godzinę.

W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Następnie siekamy świeżą kapustę.

Teraz rozgrzewamy oliwę na patelni i przekładamy na nią cebulę. Po jej zeszkleniu dodajemy również startą marchewkę, koncentrat pomidorowy i powidła śliwkowe. Wszystko mieszamy i smażymy przez ok. 2 minuty. W drugiej kolejności dodajemy posiekaną świeżą kapustę. Ponownie mieszamy i zalewamy całość czerwonym winem. Bazę do bigosu dusimy przez kilka minut pod przykryciem (do odparowania wina).

Następnie kroimy na mniejsze kawałki namoczone grzyby. Na patelnię przekładamy kiszoną kapustę, ziele angielskie, majeranek, liście laurowe, pokrojone grzyby, a także odrobinę wody, która pozostała po moczeniu grzybów. Wszystko mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami farszu.

Nastawiamy piekarnik, żeby rozgrzał się do 180 oC. W tym czasie spokojnie przygotowujemy naczynie żaroodporne. Całą zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy naczynie, mieszamy zapieczony bigos, układamy na jego wierzchu kurczaka w marynacie i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 1 godzinę. Po tym czasie pyszny bigos z kurczakiem jest gotowy do podania.

Powiązane posty