Tumbet jest pyszną i aromatyczną zapiekanką warzywną, która pochodzi z Majorki. Jest prosta do przygotowania, choć wymaga nieco czasu. Jest jednak skutecznym sposobem na przełamanie monotonni i wprowadzenie do domu czegoś zupełnie nowego.
Składniki na tumbet
- Cukinia (1 sztuka)
- Bakłażan (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek (2 łyżki)
- Papryka czerwona (2 sztuki)
- Ziemniak (3 sztuki)
Składniki na sos
- Cebula (1 sztuka)
- Czosnek (2 ząbki)
- Pomidor czerwony (5 sztuk)
- Oregano suszone (1 łyżeczka)
- Tymianek suszony (1 łyżeczka)
- Oliwa z oliwek (2 łyżki)
- Cukier (szczypta)
- Sól (szczypta)
- Pieprz (szczypta)
Przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 180 oC, a następnie kroimy ziemniaki w talarki o grubości ok. 7 mm. Bakłażana, paprykę i cukinię kroimy w grube plastry. Teraz rozgrzewamy odrobinę oliwy na dwóch osobnych patelniach. Na jednej z nich kładziemy bakłażana (smażymy z obu stron), a na drugiej podsmażamy plastry ziemniaków (również z obu stron). Następnie w ten sam sposób postępujemy z papryką i cukinią.
Kiedy wszystko jest już usmażone, warzywa przekładamy na dno naczynia żaroodpornego (jedno obok drugiego). Całość powinna tworzyć warstwy, kolejno (od spodu):
- Ziemniaki,
- Bakłażany,
- Cukinia,
- Papryka.
Każdą kolejną warstwę posypujemy szczyptą soli.
Na tej samej oliwie na jednej z patelni (dowolnej) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i po zeszkleniu dodajemy do niej pokrojony w cienkie plastry czosnek. Następnie myjemy pomidory, kroimy w kostkę i układamy na tej samej patelni (wraz z szypułkami). Całość doprawiamy tymiankiem, oregano. Sos trzymamy na ogniu do momentu zmniejszenia się jego objętości.
Teraz wyciągamy szypułki pomidorów i przelewamy sos na wierzch naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie pyszny tumbet jest gotowy do podania.