Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zapiekanka warzywna – tumbet

Zapiekanka warzywna (tumbet), screen z YouTube

Tumbet jest pyszną i aromatyczną zapiekanką warzywną, która pochodzi z Majorki. Jest prosta do przygotowania, choć wymaga nieco czasu. Jest jednak skutecznym sposobem na przełamanie monotonni i wprowadzenie do domu czegoś zupełnie nowego.

Składniki na tumbet

  • Cukinia (1 sztuka)
  • Bakłażan (1 sztuka)
  • Oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • Papryka czerwona (2 sztuki)
  • Ziemniak (3 sztuki)

Składniki na sos

  • Cebula (1 sztuka)
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Pomidor czerwony (5 sztuk)
  • Oregano suszone (1 łyżeczka)
  • Tymianek suszony (1 łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • Cukier (szczypta)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz (szczypta)

Przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 oC, a następnie kroimy ziemniaki w talarki o grubości ok. 7 mm. Bakłażana, paprykę i cukinię kroimy w grube plastry. Teraz rozgrzewamy odrobinę oliwy na dwóch osobnych patelniach. Na jednej z nich kładziemy bakłażana (smażymy z obu stron), a na drugiej podsmażamy plastry ziemniaków (również z obu stron). Następnie w ten sam sposób postępujemy z papryką i cukinią.

Kiedy wszystko jest już usmażone, warzywa przekładamy na dno naczynia żaroodpornego (jedno obok drugiego). Całość powinna tworzyć warstwy, kolejno (od spodu):

  • Ziemniaki,
  • Bakłażany,
  • Cukinia,
  • Papryka.

Każdą kolejną warstwę posypujemy szczyptą soli.

Na tej samej oliwie na jednej z patelni (dowolnej) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i po zeszkleniu dodajemy do niej pokrojony w cienkie plastry czosnek. Następnie myjemy pomidory, kroimy w kostkę i układamy na tej samej patelni (wraz z szypułkami). Całość doprawiamy tymiankiem, oregano. Sos trzymamy na ogniu do momentu zmniejszenia się jego objętości.

Teraz wyciągamy szypułki pomidorów i przelewamy sos na wierzch naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie pyszny tumbet jest gotowy do podania.

Powiązane posty