Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Indycze wątróbki

Prosty przepis kulinarny na indycze wątróbki

Znakomity przepis kulinarny, dzięki któremu powstanie prawdziwie wyborny obiad. Drobne indycze wątróbki najlepiej smakują z ziemniakami i surówką z kapusty.

Składniki:

  • Wątróbki z indyka (70 dag)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz (szczypta)
  • Mąka pszenna (do panierowania)
  • Olej (do smażenia)

Przygotowanie:

Na patelni podgrzewamy olej. W tym czasie obieramy i kroimy w cienkie plasterki cebulę. Następnie przekładamy ją na rozgrzany tłuszcz i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy przez kilka minut do jej zeszklenia. Cebulę przekładamy do osobnej miski.

W drugiej kolejności przechodzimy do przygotowania mięsa. Wątróbki z indyka dokładnie oczyszczamy z błon, a następnie panierujemy je w mące pszennej. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę, ponownie rozgrzewamy olej i smażymy na nim wątróbki z indyka. Kilkukrotnie w trakcie smażenia przekręcamy je, żeby równomiernie się przyrumieniły. Po kilku minutach dosypujemy do wątróbek przygotowaną wcześniej cebulę, mieszamy i przez 3-4 minuty dusimy całość pod przykryciem. Tak przygotowane mięso podajemy z ugotowanymi ziemniakami i znakomitą surówką z kapusty.

Powiązane posty