Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Awokado z mozzarellą 

sałatka w talerzu

Przystawki jak się okazuje, mogą być przygotowane szybko ze składników, które mamy akurat pod ręką. W kuchni sprawdzają się niejednokrotnie kreatywne pomysły na łączenie składników. Tak jest w przypadku tej sałatki, w której w rolach głównych występuje awokado i mozzarella. 

Składniki: 

  • 1 awokado 
  • 50 g miksu sałat 
  • 2 pomidory 
  • 120 g sera mozzarella 
  • 2 łyżki czarnych oliwek 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 5 łyżek jogurtu greckiego 
  • 2 łyżki octu winnego 
  • 2 gałązki tymianku 
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

Najpierw przygotowujemy sos. Mieszamy śmietanę z octem winnym, a także solą i pieprzem. Dodajemy jeszcze listki tymianku. 

Następnie awokado kroimy na pół. Po usunięciu pestki łyżeczką wydrążamy miąższ. Następnie kroimy go w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Dzięki temu awokado nie ściemnieje, a dodatkowo jego lekko mdły smak zostanie złamany. 

Na dużym talerzu lub półmisku układamy kawałki sałaty. To może być dowolny mix z rukola lub szpinakiem. Układamy pomidory pokrojone w plastry, oliwki, awokado i małe kawałki mozzarelli. 

Teraz pozostaje sałatkę skropić sosem i podawać z ulubionym pieczywem albo samą.

Powiązane posty