Przystawki jak się okazuje, mogą być przygotowane szybko ze składników, które mamy akurat pod ręką. W kuchni sprawdzają się niejednokrotnie kreatywne pomysły na łączenie składników. Tak jest w przypadku tej sałatki, w której w rolach głównych występuje awokado i mozzarella.
Składniki:
- 1 awokado
- 50 g miksu sałat
- 2 pomidory
- 120 g sera mozzarella
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 2 łyżki octu winnego
- 2 gałązki tymianku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy sos. Mieszamy śmietanę z octem winnym, a także solą i pieprzem. Dodajemy jeszcze listki tymianku.
Następnie awokado kroimy na pół. Po usunięciu pestki łyżeczką wydrążamy miąższ. Następnie kroimy go w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Dzięki temu awokado nie ściemnieje, a dodatkowo jego lekko mdły smak zostanie złamany.
Na dużym talerzu lub półmisku układamy kawałki sałaty. To może być dowolny mix z rukola lub szpinakiem. Układamy pomidory pokrojone w plastry, oliwki, awokado i małe kawałki mozzarelli.
Teraz pozostaje sałatkę skropić sosem i podawać z ulubionym pieczywem albo samą.