Znakomity przepis, który sprawdzi się przy każdej okazji. Czy to rodzinne spotkanie, czy świąteczny obiad – śledzie z rodzynkami wszędzie znajdą swoje miejsce.
Składniki
- Matjasy – 500 gramów
- Majonez – 2 łyżki
- Jogurt naturalny – 1 łyżka
- Musztarda francuska – 1 łyżeczka
- Rodzynki – 2 łyżki
- Orzechy włoskie – 2 łyżki
- Granat – 1 sztuka
- Szalotka – 1 sztuka
- Natka pietruszki – 0.5 pęczka
Przygotowanie
Śledzie dokładnie namaczamy, a po chwili wymieniamy wodę na świeżą. Rodzynki przez kilka minut nasączamy we wrzącej wodzie, po czym je odsączamy. Następnie odsączamy śledzie i kroimy je w paski. Siekamy natkę pietruszki, obieramy owoc granatu i kroimy w paski szalotkę. Z kolei orzechy prażymy na suchej patelni.
Teraz łączymy majonez z jogurtem, musztardą, rodzynkami, szalotką i pietruszką. Wszystkie składniki przekładamy do wspólnej miski i dokładnie mieszamy. Danie dekorujemy kawałkami granatu i częścią sprażonych orzechów. Śledzie najlepiej będą smakować po schłodzeniu ich w lodówce.