Surówka Coleslaw jest jednym z najpopularniejszych dodatków obiadowych na świecie. Chociaż można ją znaleźć w niemal każdym sklepie w gotowej formie, to znacznie smaczniejsza będzie po przygotowaniu jej w domu. Przepis jest prosty i szybki.
Składniki:
– Biała kapusta (¼ główki)
– Jogurt naturalny (2 łyżki)
– Majonez (5 łyżek)
– Cebula (1 sztuka)
– Jabłko (1 sztuka)
– Marchewka (2 sztuki)
– Ogórek kiszony (1 sztuka)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
Przygotowanie:
Na początek wszystkie warzywa dokładnie płuczemy i delikatnie osuszamy, po czym przystępujemy do ich obrania. Kapustę jedynie płuczemy i szatkujemy. Jak najdrobniej szatkujemy również pozostałe warzywa. Ogórka, jabłko i cebulę możemy zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Całość przesypujemy do salaterki.
Na wierzch powstającej surówki Coleslaw dodajemy jogurt naturalny, majonez, sól i pieprz. Zawartość salaterki dokładanie mieszamy, a następnie odstawiamy na ok. 40 minut. W tym czasie surówka przejdzie wszystkimi smakami i będzie smakować wybornie.