Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Krem ze szparagów 

zupa

Są takie warzywa, które powinny być na stałe włączone do diety. To z pewnością między innymi szparagi, które nie były zbyt popularne na polskich stołach, ale w ostatnim czasie bardzo się to zmieniło. Szczególnie ciekawą propozycją jest krem ze szparagów. To prosta w przygotowaniu zupa.

Składniki: 

  • 1 duża cebula 
  • 2 małe ząbki czosnku 
  • 3 płaskie łyżki masła klarowanego lub oleju 
  • 400 g zielonych szparagów 
  • 1 średniej wielkości pietruszki (korzeń) 
  • 1 łyżka natki pietruszki 
  • 350 g ziemniaków 
  • 1,5 litra bulionu np. jarzynowego 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego lub cytrynowego 
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% 

Sposób przygotowania: 

Tradycyjnie, jeżeli przygotowujemy coś ze szparagów, trzeba je umyć i usunąć twarde zdrewniałe końcówki. Potem warzywo kroimy na kawałki kilkucentymetrowej długości. 

Tu potrzebny będzie garnek średniej wielkości z powierzchnią nieprzywierającą. Dodajmy masło klarowane lub olej do smażenia. Podsmażamy posiekaną cebulę. 

Dodajemy ziemniaki pokrojone w małą kostkę, a także pietruszkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Po tym czasie dodajemy szparagi, które powinny się smażyć jeszcze przez około 3 minuty. 

Po tym czasie wlewamy gorący bulion i gotujemy około 6 minut. Następnie dodajemy pieprz i gałkę muszkatołową. 

Teraz odlewamy szklankę wywaru. Taka ilość jest niezbędna, aby potem regulować sobie gęstość kremu. Dodajemy natomiast śmietankę i całość blendujemy, aż powstanie gładki krem. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

Powiązane posty