Wyborna ryba, dzięki której zaskoczysz domowników lub gości.
Składniki
- Ząbek czosnku – 3 szt.
- Zębacz – 800 g
- Kapary – 3 łyżki
- Kminek mielony – 0,5 łyżeczki
- Świeży koperek – 12,5 g
- Limonka – 4 szt.
- Masło – 70 g
- Oliwa z oliwek – 20 ml
- Pieprz czarny – 1 szczypta
- Sól – 1 szczypta
- Szalotka – 3 szt.
- Szczypior cebuli – 24 g
Przygotowanie
Rozpuszczamy masło i zostawiamy je, żeby nieco przestygło. Następnie łączymy je z sokiem z 2 limonek, sola, pieprzem i oliwą. Dodajemy do mieszanki przeciśnięty przez praskę czosnek, kmin, kapary i pokrojoną w pióra szalotkę.
Teraz wykładamy blachę papierem do pieczenia. Układamy na niej filety z ryby i polewamy przygotowaną marynatą. Dodajemy pozostałe 2 limonki pokrojone w plastry i posiekany szczypiorek. Całość pieczemy przez ok. 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 oC. Przed podaniem posypujemy danie koperkiem.