Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zębacz smugowy

Zębacz smugowy

Wyborna ryba, dzięki której zaskoczysz domowników lub gości.

Składniki

  • Ząbek czosnku – 3 szt.
  • Zębacz – 800 g
  • Kapary – 3 łyżki
  • Kminek mielony – 0,5 łyżeczki
  • Świeży koperek – 12,5 g
  • Limonka – 4 szt.
  • Masło – 70 g
  • Oliwa z oliwek – 20 ml
  • Pieprz czarny – 1 szczypta
  • Sól – 1 szczypta
  • Szalotka – 3 szt.
  • Szczypior cebuli – 24 g

Przygotowanie

Rozpuszczamy masło i zostawiamy je, żeby nieco przestygło. Następnie łączymy je z sokiem z 2 limonek, sola, pieprzem i oliwą. Dodajemy do mieszanki przeciśnięty przez praskę czosnek, kmin, kapary i pokrojoną w pióra szalotkę.

Teraz wykładamy blachę papierem do pieczenia. Układamy na niej filety z ryby i polewamy przygotowaną marynatą. Dodajemy pozostałe 2 limonki pokrojone w plastry i posiekany szczypiorek. Całość pieczemy przez ok. 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 oC. Przed podaniem posypujemy danie koperkiem.

Powiązane posty