Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zielona przystawka 

Zielona przystawka 

Przystawki najczęściej kojarzą nam się z jakimiś pieczonymi lub smażonymi mięsnymi potrawami, które niestety mają najczęściej wówczas sporo kalorii. Tymczasem przystawka może się składać z warzyw, być bardzo dietetyczna i wyjątkowo zdrowa. Nie znaczy to oczywiście, że nie będzie smaczna. Wystarczy tylko trzymać się poniższego przepisu. 

Składniki: 

  • oliwki zielone – 45 g 
  • awokado – 1 szt. 
  • ogórek – 1 szt. 
  • sałata lodowa – 1 szt. 
  • gruszka – 2 szt. 
  • kolendra świeża – 1 łyżka 
  • mozzarella – 100 g 
  • natka pietruszki – 5 g 
  • winogrona jasne – 70 g 

MIODOWY SOS WINEGRET:

  • miód – 1 łyżka 
  • musztarda dijon – 1 łyżka 
  • oliwa z oliwek – 5 łyżek 
  • pieprz czarny – 1 szczypta 
  • sok z cytryny – 1 łyżka 
  • sól – 1 szczypta 

Sposób przygotowania: 

Zielone winogrona należy pokroić. Wystarczy, że przekroimy je na pół. Troszkę więcej pracy będziemy mieć z awokado. Najpierw musimy usunąć pestkę. Należy je przekroić na pół, a następnie przekręcić obydwie części w przeciwne strony. Pestkę wówczas łatwo wyjąć ze środka. Teraz musimy ostrożnie usunąć skórkę, po czym awokado kroimy na plasterki i skrapiamy cytryną. 

Zielone gruszki również musimy pokroić w plasterki. Je także skrapiamy sokiem z cytryny. 

Podobnie postępujemy z ogórkiem. Warzywa kroimy w cienkie plasterki. 

Następnie wszystkie przygotowane składniki musimy razem wymieszać i wyłożyć na talerz. 

Sos przygotujemy jeszcze szybciej. Wystarczy wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i zmiksować. Następnie wcześniej przygotowane owoce i warzywa polewamy smacznym sosem. 

Powiązane posty